--What a nice day! Why not join us for picnic?
A. Sounds great B. You’re welcome C. I’m afraid so
【解析】句意：——多么好的一天啊！为什么不加入我们去野餐呢？——听起来不错。Sounds great听起来不错； You’re welcome 不客气；I’m afraid so恐怕是这样。根据Why not join us for picnic?表示提出建议，因此表示同意，应说听起来不错，故选A。
--Peter never tells others he helped to build a hospital in the village.
--_________. He always offers to help others.
A. Early bird catches the worm.
B. Actions speak louder than words.
C. It’s easy to do so.
【解析】句意：——彼得从没有告诉其他人他在村里帮助建了一个医院。——行动胜于空谈。他总是主动帮助其他人。Early bird catches the worm.早起的鸟儿有虫吃；Actions speak louder than words.行动胜于空谈；It’s easy to do so.这样做很容易。根据Peter never tells others he helped to build a hospital in the village.可知此处表示彼得用行动来帮助别人，而不说出来，因此强调行动比空谈重要，故选B。
A mobile phone is very useful. And many students have great _______ playing with it. But it does ______ to our health a lot.
If you have a mobile phone, it is necessary to know about the ______ of using it and learn how to enjoy your phone safely. Sending messages can be a wonderful way to keep in touch with your friends. But you _______ receive some cheating messages. _______, you may get a message saying that you have won a big prize (奖品). Don’t believe it.
Some students like listening to the music on the phone _______ walking. It’s very
_______ because there are so many cars and buses on the road. Remember not to talk on the mobile phone too often or too long. Your parents will be angry if you _______ too much money. Last, _______ your mobile phone when you sleep. The _______ of rubbish messages may wake you up. What’s more, the radiation of the cellphone is harmful to your brain.
1.A. trouble B. fun C. difficulty
2.A. harm B. harmful C. good
3.A. happiness B. advantages C. disadvantages
4.A. always B. never C. probably
5.A. Such as B. For example C. Instead of
6.A. while B. until C. after
7.A. safe B. dangerous C. careful
8.A. cost B. take C. spend
9.A. turn off B. turn down C. turn on
10.A. sounds B. noise C. voice
考查名词及语境的理解。A. trouble麻烦； B. fun 乐趣； C. difficulty困难；句意：许多学生玩手机玩得高兴。根据前文的A mobile phone is very useful.可知此处介绍手机的好处，故用fun。故选B。
考查名词和形容词及语境的理解。A. harm伤害； B. harmful 有害的；C. good好的；句意：但是它对我们的健康伤害很大。do harm to对……有害，故选A。
考查名词及语境的理解。A. happiness幸福；B. advantages 优点； C. disadvantages不利条件；句意：如果你有一部手机，有必要了解使用它的不利条件。根据and learn how to enjoy your phone safely.可知此处介绍有手机需要得知如何安全的使用手机，因此要注意手机的不利条件，故选C。
考查副词及语境的理解。A. always 总是；B. never 从不； C. probably可能；句意：但是你可能接受一些欺骗短信。根据you may get a message saying that you have won a big prize (奖品).可知此处表示你总是收到一些欺骗短信，故选C。
考查介词短语及语境的理解。A. Such as 例如，列举多个例子，没有逗号隔开； B. For example 例如，举一个例子，有逗号隔开； C. Instead of代替；句意：例如，你可能会收到一条短信说你中了大奖。此处举了一个例子，并且有逗号隔开，故为for example，故选B。
考查连词及语境的理解。A. while 当……时候； B. until 直到；C. after在……之后；句意：有些学生喜欢散步时在手机上听音乐。此处表示在散步期间，故用连词while，故选A。
考查形容词及语境的理解。A. safe 安全的； B. dangerous危险的； C. careful认真的；句意：这是非常危险的，因为在路上有那么多汽车和公交车。根据because there are so many cars and buses on the road.可知路上汽车和公交车很多，因此学生在路上边走边听音乐是非常危险的，故选B。
考查动词及语境的理解。A. cost 花费，sth cost sb money“某物花费某人钱”； B. take花费，用于句型It takes sb time to do sth“做某事花费某人时间”； C. spend花费，sb spends time/money on sth“某人花费时间/钱在某物上”。句意：如果你花费很多钱，你的父母将会生气的。主语you表示人，故用动词spend。故选C。
考查动词短语及语境的理解。A. turn off 关上； B. turn down 关小点；C. turn on打开；句意：最后，当你睡觉时关上你的手机。根据when you sleep可知睡觉时，应关上手机，故选A。
考查名词及语境的理解。A. sounds 表示声音； B. noise 表示噪音； C. voice表示嗓音；句意：垃圾短信的声音可能把你喊醒。根据of rubbish messages可知此处表示垃圾短信发出的声音，用名词sounds。故选A。
How do you usually celebrate your birthday? Playing a soccer game may not be your first choice. But Lu Han, the former EXO singer, did just that and showed fans an unusual side of him.
Lu Han celebrated his 25th birthday by playing a soccer game with players from Beijing No.47 High School on April 19th in Beijing, a day before his birthday. He scored three goals in the game.
Lu Han has often shown on Weibo that he is a big soccer fan and his favorite soccer team is Manchester United. He said more than once that he used to dream of becoming a professional soccer player.
So what was Lu Han’s performance like on the pitch(球场)? Fan Zhiyi, the former captain of the Chinese national soccer team, played with Lu Han in a friendly match in 2013. He thought that Lu Han is a top amateur(业余) player.
31.Lu Han celebrated his 25th birthday by playing .
A. a soccer game B. a basketball game C. a tennis game D. a volleyball game
32.When is Lu Han’s birthday?
A. On April 18th. B. On April 19th. C. On April 20th. D. On April 25th.
33.How many goals did Lu Han score in the game against Beijing No.47 High School?
A. 2. B. 3. C. 4. D. 5.
34.Where does Lu Han show that he is a big soccer fan?
A. On QQ. B. On Weibo. C. On Wechat. D. On Facebook.
35.What’s the best title of the passage?
A. A Famous Writer B. A Professional Soccer Player
C. A Popular Singer D. A Super Soccer-lover
41.A细节理解题。题意：鹿晗通过什么方式庆祝二十五岁生日？A, a soccer game足球赛；B. a basketball game篮球赛；C. a tennis game网球赛；D. a volleyball game.排球赛。由第二段第一句：Lu Han celebrated his 25th birthday by playing a soccer game with players from Beijing No.47 High School on April 19th in Beijing可知鹿晗通过与北京47中的选手一起踢足球的方式庆祝25岁生日。故选A。
42.C推理判断题。题意：鹿晗的生日是什么时候？A. On April 18th. 在四月十八日；B. On April 19th.在四月十九日；C. On April 20th.在四月二十日；D. On April 25th.在四月二十五日。由第二段第一句：Lu Han celebrated his 25th birthday by playing a soccer game with players from Beijing No.47 High School on April 19th in Beijing, a day before his birthday.可知，四月十九日他生日前一天，即他的生日是在四月二十日。故选C。
43.B细节理解题。题意：在与北京四十七中的足球比赛中，鹿晗进了多少个球？A.2.；B.3；C.4.； D. 5.由第二段最后一句：He scored three goals in the game.可知他在比赛中进了三个球。故选B。
44.B细节理解题。题意：鹿晗在哪里展示他是一个足球迷？A. On QQ.在QQ上；B. On Weibo在微博上；C. On Wechat在微信上；D. On Facebook.在脸谱上。由第三段第一句：Lu Han has often shown on Weibo that he is a big soccer fan可知鹿晗在微博上显示他是一个大的足球迷。故选B。
45.D主旨大意题。题意：短文最好的标题是什么？A. A Famous Writer.一位著名的作家；B. A Professional Soccer Player一位职业足球运动员； C. A Popular Singer一位流行歌手；D. A Super Soccer-lover 一位超级足球迷。本文讲述的是著名歌手因为喜欢足球，过生日都以举行足球赛的方式庆祝。故选D。
Here is some information about most families in China’s countryside.
Fifty years ago
The number of children
Costs every day
￥3-5 each person
￥30-50 each person
They bought new clothes only in the Spring Festival; If a coat was too small for elder brother or sister, the younger ones would have it.
People buy clothes when they need anytime.
on foot, by bike (seldom)
by electric bike, by motorcycle, by car/bus
Few children could finish their middle school education (pay for schooling).
All children can finish nine-year primary schooling for free.
46.Now there are no more than _________ children in a family.
A. two B. three C. four D. five
47.The cost of a child is as about _________ times as that in the past.
A. two B. three C. four D. ten
48.In the past, child(ren) could probably wear the same coat at different times.
A. only one B. two C. several D. all
49.How did the children usually go to school in the past?
A. On foot. B. By bike. C. By electric bike. D. By bus.
50.Which of the following is NOT true?
A. There were usually over three children in a family fifty years ago.
B. In the past, most families only bought new clothes for the children in the Spring Festival.
C. Each family now has at least one electric bike.
D. Nowadays, all my classmates receive education for free.
细节理解题。根据The number of children 3-5 1-2可知现在家里的孩子不超过两个，故选A。
推理判断题。根据Costs every day ￥3-5 each person ￥30-50 each person可知五十年前每个孩子的成本是3-5元，现在是30-50元，故推断现在每个人的成本是过去的10倍，故选D。
推理判断题。根据They bought new clothes only in the Spring Festival; If a coat was too small for elder brother or sister, the younger ones would have it.可知在过去，大孩子穿得小了的衣服留个年龄小的穿，因此几个孩子在不同时间穿同一件衣服，故选C。
细节理解题。根据on foot, by bike (seldom)可知在过去孩子们经常步行或者骑自行车去上学，故选A。
推理判断题。根据by electric bike, by motorcycle, by car/bus可知现在孩子们上学可以骑电动车，摩托车，坐汽车或公交车，并没有提到每家至少有一个电动车，故选C。
点睛：根据题干要求，在文中寻找答案所在的语句或段落，进行分析理解，词义猜测，推理判断和概括归纳，选出正确的选项。例如小题2，根据Costs every day ￥3-5 each person ￥30-50 each person可知五十年前每个孩子的成本是3-5元，现在是30-50元，故推断现在每个人的成本是过去的10倍，故选D。
Note-taking is a skill that can help you do well in all your schoolwork. It can make you confident(自信的) when you are studying. But unluckily most students don’t know how to take notes.
★Write down key facts. If your teacher writes notes on the blackboard, that’s great. You can copy them or write down the most important facts of all in class. Different teachers do things differently. For example, some teachers may focus on (关注) lots of dates and facts in class, but they only write the important ones on the blackboard. Other teachers may not write anything down, but they may say something important again and again.
★Ask. Don’t be afraid to ask your teacher to repeat(重复) what you miss. If your teacher speaks too fast and you can’t follow what he is saying, you can ask him after class.
★Compare. Comparing your notes with your classmates’ can be good for your learning. It can also help you and your classmates correct some mistakes.
★Organize. Note-taking also needs organization. Keep notes for each subject(主题) in one notebook so that you can find everything easily when a test comes.
★Good note-taking takes time. If you decide to recopy(重抄写) your notes every evening, you’ll surely have less time to watch TV. But you’ll save time in the coming test.
61.There are main points about note-taking in this passage.
A. 4 B. 5 C. 6 D. 7
62.What should you write down in your notebook in class?
A. Every word. B. Lots of dates.
C. The most important facts. D. Your complaints about the teacher.
63.If you can’t follow your teachers in class, what should you do?
A. Ask them after class. B. Ask them before class.
C. Stop listening in class. D. Complain to them about the class.
64.Which way can help you correct mistakes in your notes?
A. Organizing the notes. B. Recopying your notes after class.
C. Asking your teachers for help. D. Comparing your notes with others’
65.Which can be the BEST title for this passage?
A. How to take notes B. What to do in class
C. How to study for a test D. What to do with problems
72.C细节理解题。根据第二段Write down key facts部分的描述，可知在班上记笔记，应写下关键的事实。故选C
73.A细节理解题。根据第三段最后一句...you can ask him after class描述可知，可以课后问老师。故选A。
Have you ever tried scuba-diving(戴水肺潜水)? It is a very wonderful experience. Scuba is a kind of machine which can help people breathe under the water for a long time. The machine is invented by Jacques Cousteau and his friend.
Cousteau, a French man, is full of new ideas. Since he was a child, he has dreamed of diving (潜水) deep to see the wonderful world under the sea. Later with the help of the scuba machine, his dream was realized. Cousteau took lots of pictures and videos of many strange things that people had never seen before. He spent eight years making a TV show named The Undersea World of Jacques Cousteau. People were surprised at so many beautiful things under the water.
Cousteau loved the coral reels(珊瑚礁) and the colorful fish very much. However, he was sad to see that the beautiful coral reels were dead and grey when he returned some years later. He tried his best to encourage people not to pollute our seas and oceans any more.
76.The underlined word “scuba” means in Chinese.
A. 氧气瓶 B. 水下呼吸器 C. 救生 D. 防护服
77.Cousteau is from .
A. Australia B. France C. the USA D. Canada
78.It took Cousteau years to make the TV show, The Undersea World of Jacques Cousteau.
A. 4 B. 6 C. 8 D. 10
79.Why were the coral reels dead or grey?
A. Because they were picked up. B. Because they were eaten by fish.
C. Because they grew old. D. Because the sea water was polluted.
80.What’s the best title for the passage?
A. Jacques Cousteau and the Scuba Machine B. Scuba-diving
C. The Beautiful Coral Reels D. The Wonderful World Under the Sea2013.宝鸡市三模) Jack has regarded as a young hero in his town for his heroic deed. The other day, Jack was going home by bike as usual while he heard a woman screaming for help. Then he was riding quickly towards the direction of the voice. At the corner, he saw a woman stopping by a man with a knife in her hand. Without hesitation, Jack made a immediate dive for the robber and controlled him by held him down against the ground. A few minutes later, three policeman came and took the robber away. Slight wounded as he was in the left hand, but since then he has become well known as a young hero all over the town. 题目所在试卷参考答案：
Jack has regarded as a young hero in his town for his heroic deed. The other day, Jack was going home by bike as usual he heard a woman screaming for help. Then he was riding quickly the direction of the voice. At the corner, he saw a woman by a man with a knife in hand. Without hesitation, Jack made immediate dive for the robber and controlled him by him down against the ground. A few minutes later, three came and took the robber away. wounded as he was in the left hand, since then he has become well known as a young hero all over the town.